LEIF JOHANSSONS KVINTET 1977

med Bent Jædig & Erling Kroner

Goodbye Pork Pie Hat

LBR CD 11003 (2 CD)

DKK 170,00 / € 23.00

Bestil CD ved at udfylde felter* i højre side og tryk afsend

Beskrivelse

CD 1: Rhythm-a-ning / Peggy’s Blue Skylight / Avid Admirer / Lover Man / Figment Fragment / Naima / Little Sunflower.

CD 2: Songo Mnara / Dizzy Moods / Goodbye Pork Pie Hat / Chop Suey / Ecclusiatics.


Anmeldelse – Leif Johanssons Kvintet

med Bent Jædig & Erling Kroner

Har læst hele bookletten og den er virkelig læseværdig. Leif Johansson skriver rigtig interessant og det samme gør de andre. Udgivelsen bliver på den måde et helt lille tidsbillede. Det fortæller en historie om centrale personer på jazzscenen, men også om jazzscenen i København i det hele taget på den tid. Det er fuldstændig rigtigt som der skrives, at man kan høre på musikken at orkesteret har det rigtig godt sammen og elsker at spille – det er lige præcis derfor liveoptagelser kan være en meget større oplevelse end studieindspilninger.

Christian Brorsen, BRO RECORDINGS


TIL TOPMØDE PÅ SOMMERSKO   

Ingen er i virkeligheden herre over, hvornår stor musikalsk kunst opstår, og om der i givet fald vil være et aktiveret optageudstyr i nærheden. Til syvende og sidst handler det om tilfældighedernes spil. Og tilfældighederne spillede altså mere end godt sammen, da fem musikere en sommeraften i 1977 lagde vejen forbi Café Sommersko, hvor al ders musiceren kom i “kassen” og mange år senere landede hos det entusiastiske og fornemt producerende pladeselskab, Little Beat Records.

Mere eksakt handler historien om trommeslageren Leif Johansson, som har stillet sine trommer væk efter i en årrække at have spillet traditionel jazz, og som så kommer til at høre den amerikanske bassist og orkesterleder Charles Mingus på åbningsaftenen i Montmartre i Nørregade den 15. september 1976. Mødet med den legendariske og fandenivoldske jazzmodernist bliver en åbenbaring for Leif Johansson, som snart søger sammen med ligesindede, først og fremmest den passionerede Charles Mingus-beundrer, basunisten Erling Kroner.

Det skorter altså hverken på Mingus-musik eller Mingus-energi, da Leif Johanssons Kvintet indtager Café Sommersko. Udover trommeslageren og basunisten medvirker den i dag knap så kendte bassist Allan Gregersen og den i dag forsat kendte pianist Ole Matthiessen samt tenorsaxofonisten Bent Jædig. Og det er i høj grad de to nu hedengangne blæsere, der – med ypperlige præstationer – tegner slagets gang. Ja, ikke sjældent er man ved at tabe vejret, når den ekspressive Bent Jædig – med uophørlig fantasi – udbygger og overbygger sit spil i inciterende toneguirlander. Jo, det er da bare en aften med fandenivoldsk råenergi.

Kjeld Frandsen/Berlingske Tidende 21. maj 2012