JIMMY CAMPBELL ER DØD 2009

(Politiken, Berlingeren, Frederiksborg Amts Avis.

Pressen brugte billeder fra egne arkiver)


En af Danmarks fineste swing-guitarister, Jimmy Campbell, er efter et langt begivenhedsrigt liv død lørdag den 1. november 2009.


Jimmy Campbell blev født i Christiania (Oslo) den 31. marts 1916, hvor hans forældre på det tidspunkt var på turné med deres egen trup. Faderen William Campbell døde i København 1923, og moderen Oda Campbell gjorde Jimmy, og hans bror Jonny, begribeligt, at de måtte finde beskæftigelse for at familien kunne tjene til dagen og vejen. Karriéren indledtes på ”Casino Teatret” i Amaliegade, hvor brødrene agerede statister i nogle forestillinger; senere var de med hos landstturneredne teatergrupper.
I 1925 medvirkede de i ”Maharajaens hustru” hos Nordisk Film og i 1927 blev de engagerede som stepdansere i ”Kramers Varieté” på Dyrehavsbakken - de havde lært at steppe af deres far. I slutningen af 1920’erne indtrådte de i den berømte svenske artisttrup med kunstcyklisterne familien Malmsten. Jimmy og Jonny blev hurtigt særdeles skrappe på cykler af enhver art, og foruden konstant turnéaktivitet i Skandinavien og Nordeuropa, rejste de f.eks. flere gange i midt-30’erne med det russiske statscirkus over store dele af det sydlige Rusland. Ved krigsudbruddet i 1940 valgte de at returnere til Danmark for at være sammen med moderen.


Krigstilstanden satte alt i stå, men en dag mødte de tilfældigt janitsharen Kaj Timmermann på gaden i København. Der blev hurtigt dannet et orkester og fra første januar 1941 var Harlem Kiddies i fuldt swing i ”Restaurant München”. Man indspillede plader for Odeon, havde rigeligt at bestille - lange faste engagementer, turnéer, og private jobs. I 1947 overtog Jonny Campbell ledelsen af Harlem Kiddies, der blev til Jonny Campbells Sextet.Jimmy Campbell til højre, Jonny Campbell til venstre. De to brødre fulgtes ad gennem tykt og tyndt i hele livet,

indtil de pensionerede sekstetten og sig selv omkring 1990, Jimmy lidt tidligere end Jonny.Jimmy begyndte oprindelig på mandolin, skiftede til banjo (hvilken han trakterede på toppen af en tre meter høj cykel), og endte med at spille guitar, som han beherskede blændende. Hans akustiske spil på de gamle plader er fantastisk sikkert og swingende. De to brødre medvirkede på et par pladesider med Svend Asmussens gruppe i 1940, og for ikke så længe siden udtalte Svend Asmussen om denne session, at en særlig fin teknisk passage af Jimmy Campbell i nummeret ”Sweet Sue” stadig er fuldt ud værd at høre på og ikke kan gøres bedre!


Jimmy Campbell blev bisat fra Garnisons Kirke fredag den 13. november 2009.LB/Little Beat Records
Forside

 
Little Beat Records • Rantzausmindevej 1 • 5700 Svendborg • Danmark • Tel. +45 6222 4302 • Fax +45 6222 3662 • E-mailmailto:bestilling@littlebeatrecords.dk?subject=Mail%20fra%20hjemmesideshapeimage_3_link_0